Wo bist du?

Ma délután 16:28-kor csörgött EM - még javában valami megrendelésen dolgoztam - majd amikor felvettem, a következő zseniális kérdéssel indított, ami majdnem olyan jó volt, mint O. teljesen komoly érdeklődése, hogy a húsvét idén milyen napokra esik. Naszóval:
- Hol vagy?
- Hát hol lennék??? Timbuktuban, mint minden nap 16:28-kor. (Erre van egy remek német beszélt nyelvi fordulat, amivel a hasonló kaliberű értelmiségi kérdésekre visszakérdeznek: scheißt der Bär in den Wald?, azaz a medve az erdőbe sz@rik? (Hova máshova?))

Pontosan tudja, hogy fél5-ig dolgozom, nem is értem a kérdést. Azt akarta megtudni, hogy munka után odakanyarok-e hozzá az új szerződésemért, mert ma nem tud átjönni. Hopp, erről még nem is meséltem nektek. Tegnap beszélgettünk az itteni áramszolgáltatókról - tudom, beteg téma, ez a romantika sváb módra, gyengédségi level 999, de hát evvan, ha az ember olyannal kezd, aki túlságosan képben van az energiamenedzsmentben - és EM kérdezte, hogy megoldódott-e már a számlagondom. (Tudom-tudom, erről sem meséltem. Röviden-tömören: az első 8 hónapban nem kaptam áram számlát, ami egy félreértés miatt nem is hiányzott, majd kb. 2 hónappal ezelőtt megkaptam a hírt, hogy egyben fognak utólag kiszámlázni 8 havi elektromos áram díjat. Igen, agyvérzést kaptam. Aztán amikor EM-mel megismerkedtem és kiderült, hogy a helyi áramszolgáltató leányvállalatánál gyakornok, elmeséltem neki a 8 havi árammókámat, ezt akarta tegnap megtudakolni, hogy mik a hírek támadnak az írek?). Mondtam neki, hogy a számlagondom ugyan közben rendeződött, viszont a jelenlegi szolgáltatóval nem igazán vagyok megelégedve, mert kicsit sokra saccolom, amit havonta fizetek ahhoz képest, hogy alig vagyok itthon. Ő persze mindjárt rámozdult a témára, hogy keressek elő egy számlát, adjam meg neki az ügyfélszámomat, számoljunk online másik tarifát, mert tuti, hogy az alapdíjat fizetem, ami a legdrágább és különben is akkor váltok áramszolgáltatót, amikor akarok. Utána néztünk, tényleg azt fizetem, úgy hívják, hogy Grundversorgungstarif és akkor esik bele az ember ebbe a remek díjszabásba, ha elég hülye hozzá, hogy ne saját maga válasszon áramszolgáltatót, hanem megvárja, amíg automatikusan besorolják a helyihez. Mentségemre szóljon, hogy fogalmam sem volt róla, hogy itt több, mint 1100 áramszolgáltató van, akik közül én választom ki a nekem legjobban tetszőset. Hát HONNAN tudtam volna???-kérdezteja Babi néni és joggal. Otthon van az E-on és az MVM, oszt csók, nem ennyire bonyolult a helyzet, mint itt. Lényeg a lényeg, EM tegnap alaposan elmagyarázta a dolgot, brutális továbbképzést kaptam energiaügyileg, összehasonlítottuk a neten az áramszolgáltatók tarifáit és felajánlotta, hogy ha akarom, intéz nekem szerződést ott, ahol dolgozik, (vagy bárhol máshol, mert ő kiismeri magát a témában) mert ott havi 7 EUR-val kevesebbért úsznám meg a történetet. Elküldtem neki a beszkennelt összesített számlámat a 8 hónapról, mérőóraállással meg minden anyámkínjával együtt, az alapján ma megíratta az új szerződésemet, holnap együtt átfutjuk, mielőtt aláírom, ők felmondják helyettem a jelenlegit és a főnöke megszavazott nekem 25 EUR kezdő bónuszt is, amit csak azok az új ügyfelek kapnak, akik vagy Volksbank vagy Raiffeisenbank ügyfelek vagy ottani dolgozók és van valami arany-kreditkártyájuk (mert a cégnek szerződése van ezekkel a bankokkal, ezért jár a kedvezmény a banki alkalmazottaknak is. Én ezekből a kritériumokból mondanom sem kell, hogy egynek sem felelek meg). 

Szumma szummárum: valahogy mégis intézett nekem huszonöt euró kezdőbónuszt és új, olcsóbb áramszerződést, amit ma, miután hazaértem Timbuktuból, át is vehettem tőle. Németes precízióval ki van töltve a nevemre, már csak alá kell írnom. Beszarás.

Annyit jegyzett csak meg, amikor széles mosollyal átadta a borítékot, hogy feltétlenül egyeztetnünk kell a következő vacsoráról, amit én főzök. :)

- Tegnap elaludtad a Kitchen Impossible végét, Mälzer gyözött megint. - Öööh... nemiiis! Honnan tudod? A hasadon volt a fejem, nem is láth...