FISCHMARKT !

Fischmarkt-függő lettem. Egyértelműen.

Annyira jó, hogy legszívesebben minden vasárnap reggel oda mennék. Hogy miért? Mert ennél királyabbul nem lehet vásárt összerakni. A hamburgi halpiac története a 16. századra nyúlik vissza, amikor még Dániának nagy befolyása volt az itteni életre / kereskedelemre / mindenre, a vásárcsarnok anno még rendkívül sikeres halárverések helyszíne volt, amik sajna mára teljesen kikoptak / átköltöztek Cuxhavenbe és Bremerhavenbe, itt pedig megmaradt a piacos forma. A Fischmarkt minden vasárnap reggel 4.30-tól délelőtt 09:30-ig tart, normál esetben open air, miközben a vásárcsarnokban egész idő alatt egy együttes ad rock koncertet, lehet halas zsemlét eszegetni és sört inni (mondom még egyszer, reggel fél 5 és fél 10 között!), előtte-utána meg odakint az Elba parton szépen bevásárolni.

Nagyon szeretem az itteni piaci árusok mentalitását, teljesen tipikus: nagypofájú, északi figurák, akik megjegyzéseket tesznek a vevőkre, csacsognak, folyamatosan beszólnak és kommentálnak mindent... én például ma kaptam egy puszit az egyiktől és egy plusz zacsi epret ingyen mert cuki vagyok nem is igazán tudtam mit kezdeni a helyzettel, csak heherésztem. Aztán ahogy közeledik az idő a fél 10 felé, rend szerint úgy kezd el esni a portéka ára is, mivel a vásár nem tarthat tovább az engedélyezettnél, így minden árus próbál lehetőleg minden terméktől záros határidőn belül megszabadulni, hogy ne rohadjon rá a hal / gyümölcs / zöldség, így könnyen megtörténhet, hogy az ember röviddel fél 10 előtt egy karton paradicsomot / paprikát / bármit 1-2 euróért meg tud venni. Őrület.

Mivel csütörtök estétől vasárnapig látogatóm volt Kölnből (a zember úgyis lelépett itthonról egész hétvégére Berlinbe golfozni), célul tűztük hát ki, hogy bokros teendőink közé felvesszük a Fischmarktot is, mert Anja még nem volt, én meg amúgy is nagyon rá vagyok fixálódva. 

Balra a lazacos, jobbra a rákos zsemle látható:


Az előttem lévő 2 kosárnyi gyümölcs és zöldség MINDAZENYÉM, 2 hétig ezt fogom enni. ZSÁKMÁNY!


Sör vasárnap reggel 9-kor. Priceless.


- Tegnap elaludtad a Kitchen Impossible végét, Mälzer gyözött megint. - Öööh... nemiiis! Honnan tudod? A hasadon volt a fejem, nem is láth...