Hamburger Fischmarkt

Péntek-szombat-vasárnap Hamburger Fischmarkt van Geislingenben végig a sétáló utcán. Lebattyogtam megnézni, mégis mi ez, hát nehezen találok rá szavakat... Ha vesszük a Magyarországon is ismert lengyel piacot, adunk hozzá némi északi tengeres-halas hangulatot, kamionokat, néhány német sörsátrat, akkor ezt kapjuk. 3-4 kamion teljes hosszában be van parkolva a sétáló utcára, az oldaluk nyitott, mindegyikben más van: tengeri hal, cserepes növények (???), kosarak, kaja, sör... A kereskedő jó magason áll a kamion platóján, kivétel nélkül mindegyiknek van mikrofonja és lefele hadoválnak az embereknek. Számomra itt a vásárlási opció meg is semmisült, mert nem vagyok hajlandó úgy értekezni a kereskedővel, hogy ő közben másfél méterrel a fejem fölött áll és mikrofonnal kihangosítva válaszolgatja meg a kérdéseimet, miközben számos németek körülöttem mindezt sörrel a kezükben lesik. Milyen hülyeség ez már? Az üres percekben, amikor épp senki nem vásárol, akkor meg viccet, meg mindenféle történeteket mesélnek a publikumnak, meg rihegnek-röhögnek. Első blikkre azt hittem, hogy ez valami sváb Hamburger Fischmarkt-utánzat, aztán láttam, hogy a kamionoknak HH rendszámuk van (na jó, az egyik osnabrück-i volt, de oké, az is eléggé északon van), az oldalukon meg az állt, hogy "Hamburger Fischmarkt on Tour". Wáó, tehát mégsem kamu!

A "lengyel piac"-szerű kirakodóvásár a kamionoktól kicsit odébb volt felállítva. Ugyanaz a rengeteg szarság, mint otthon: a vesszőből font minibabakocsitól a kiskutyás aranyszínű plüsstakarón át a kínai integető macskáig minden megtalálható. Küzdenem kellett, hogy ne röhögjek. Az árusok között kajás kocsik, hasonló felhozatallal, mint amit a Nordsee-ben lehet kapni: mindenféle tengeri halas szendvics, sült halak, szószok stb, de az igazi kegyelemdöfés a magyar lángosos kocsi volt. Nem tudom, ez hogy jött a képbe, megdöbbentő módon piros-fehér-zöldre volt a kocsi pingálva, valami lovas kuruc is volt az oldalán és magyarul volt ráírva, hogy lángos. A feltétek a következők voltak: tejfölös, fokhagymás-tejfölös, cukrozott, lekváros, fahéjas-almaszószos és NUTELLÁS. (Fúj!) Egységesen 2,5 EUR-ért. Megfordult a fejemben, hogy odamegyek gonoszkodni és megkérem az eladót, hogy meséljen a lángos történetéről, meg arról, hogy a régi magyarok hogy ették annak idején nutellával, de végül lebeszéltem magam, inkább elmentem a szomszédos kis utcába röhögni, mert ezzel a nutellás lángossal hivatalosan is elszakadt a cérnám.

Vettem viszont végre harissát. O. mesélte a múltkor, amikor itt volt, hogy mennyire jó vele a kuszkusz, azóta keresem a cuccot különféle boltokban, eddig sikertelenül. A harissa Tunéziában használt csípős chilis fűszerkeverék, az észak-afrikai konyha kedvelt ízesítője, főleg kuszkuszokhoz és tagine-okhoz használják. A sétáló utcán volt egy bódé, ahol a világ minden tájáról származó fűszereket lehetett kapni, minden csomag 1 euróba került és volt harissa is, úgyhogy lecsaptam rá, ma este jól kipróbálom.

- Tegnap elaludtad a Kitchen Impossible végét, Mälzer gyözött megint. - Öööh... nemiiis! Honnan tudod? A hasadon volt a fejem, nem is láth...