Lakástéma...

Mázlim van, hogy Andreas ilyen közel lakik (40-50km) és, hogy ilyen jó fej. Nélküle már biztos felkötöttem volna magam valamelyik közeli fára: a lakásban ugyanis olyan szinten nem volt semmi, hogy amikor beköltöztem, a lámpák helyén is csak 3 db zsinór lógott ki a falból – néhol még most is. Rájöttem, hogy viszonylag nehéz úgy lámpát beszerelni, ha lövésem sincs, minek a 3 vezeték… Arról nem is beszélve, hogy szerszámaim sincsenek, meg nem is értek hozzá. Kicsit pánikoltam is, hogy az előre megbeszélt IKEA-napunkon délután minél hamarabb menjünk Ulm-ba, mert ha ránk sötétedik, cseszhetjük, nem látunk majd semmit, még wc-re sem tudunk elmenni**, úgyhogy a biztonság kedvéért vettem 2 állólámpát is, hátha nem passzol valami a villanyszereléssel, akkor legalább legyen mozdítható fényforrásunk, amit csak a konnektorba kell beledugni.

Szegény nagyon sokat melózik a lakásomon: összeszerelte az ágyamat, aztán az egyik kisasztalt, a másik kisasztalt, beszerelte a lámpákat, bekötötte a nappaliban a tv-t (amit ő hozott nekem, mert neki 2 volt, nekem meg egy sem). Megháláltam a fáradozásait (nem, nem úúúúgy), főztem vacsit, meg vettem sört. Azóta voltunk még egyszer az IKEA-ban, vettem étkezőasztalt, 4 széket, 2 lámpát és egy piros kanapét, amit szombaton Andi avatott fel, mint első rajta alvó. (Bevertünk este egy üveg pezsgőt meg némi bort annak örömére, hogy mindketten lakunk valahol, így egyértelmű volt, hogy Andi itt alszik.)
IKEA után, nálam a káosz tetején:  
Andi: - Khátá, nem lenne nagy gond, ha a szüleim később beugranának?
Én: - hova? Hozzám???
Andi: - igen, anyu nagyon szeretné látni a lakásodat, apu meg akkor már jönne vele együtt.
Én: :-)
Így is történt. Lilly, az eb is jött, akinek a múltkor odacsuktam a farkát a kocsiajtóval. Luise hozott magával egy nagy kosár behűtött sört, bort, üdítőt, amit persze nem hagyott kifizetni, bármennyire sopánkodtam, aztán rávetették magukat a 3 tonna frissen vásárolt IKEA bútoromra és mindent összeszereltek nekem. Az asztalt, a székeket, a kanapét, a lámpákat… 

Mivel Andi az utánfutóval nem tudott bejönni az IKEA program után mélygarázsba***, kicsit elálltuk a bejáratot, de úgy, hogy még simán be lehetett járni az autó és az utánfutó mellett, csak ránézésre tűnt kicsit fosnak a helyezet. Közben persze jött egy BMW, én annyit láttam csak messziről, hogy Andi segít neki kívülről benavigálni a garázsba, gondoltam is, hogy na bazz, kifogok valami jól szituált sváb parasztot, le is veszi helyben a fejem, hogy mit képzelek magamról, elállom itt az útját a lakóknak…  Ahogy beparkolt, odamentem hozzá – gondoltam bárki is az, elmagyarázom, hogy nem fért be az utánfutó a garázsfeljáróba és bocsánat. Egy idősebb nő szállt ki a kocsiból, megfogta mindkét kezem, megszorongatta és elkezdett bocsánatot kérni, hogy pont most jött haza és bebonyolította itt nekünk a cipekedést-költözést. Köpni-nyelni nem tudtam, annyira kedves volt.

**ez Ravazd óta nagy téma. Ha wc-ről van szó, azonnal az a sztori ugrik be – nem csak nekem, hanem amióta elmeséltem,  Andinak is – amikor a két ovis kislány a borospincénk fölött a szőlőhegyen üvöltötték az apjuknak a domboldalból, hogy „apaaaaaaa kakiltuuuuuuuuuuunk! Mind a ketteeeeeen! Hozzál papííííííííírt!” Amikor mondtam Andinak, hogy a wc-ben lenne a legfontosabb, hogy csiholjon valami világítást, azonnal mondta, hogy naná, különben majd én is kiabálhatom, hogy „ich habe gekaaaackt!”

***a mélygarázsban bérelek nagyon nem szívesen, aranyáron egy helyet Zsoltinak. Mivel a domb tetején lakom, más lehetőség nem nagyon van a hosszú távú, biztonságos parkolásra, de ez már a fájdalomküszöbömön túl van. És most jön a csavar… (dobpergés)… wait for it… a háztömbben van - pont alattam - egy cég, akiknek bérbe adtam a parkolómat reggel fél8-tól délután 5ig havi 25 euróért azzal a feltétellel, hogy ha szabim van, beteg vagyok vagy was auch immer, jelzem feléjük e-mailben és teljesen eltakarodnak aznap a helyemről. Minderre persze nem magamtól jöttem rá, hanem a főbérlőm mondta, hogy a lakás előző tulaja ezt csinálta, próbáljam meg, ha gondolom. Gondoltam.
Miután júni 30-án beköltöztem, 4-5 nappal később tök véletlen rájöttem, hogy ezek nap közben a helyemen parkolnak úgy, hogy nem kötöttünk szerződést, nálam nem jelentkezett senki sem, egy centet sem fizettek – annak ellenére, hogy a főbérlőm megadta nekik az elérhetőségeimet – én meg havi 40 eurót fizetek, hogy a mocsok svábok nap közben ingyen parkoljanak a helyemen! Hát mit mondhatnék? Habzó szájjal bevonultam a Grüner Systemtechnik irodájába azzal a nem titkolt céllal, hogy most svábvér fog folyni. Másnap délután munka után a postaládámban egy előre kitöltött és a cégvezetés által aláírt bérleti szerződés várt egy levéllel, hogy ha egyet értek, írjam alá, dobjam a postaládájukba, utalják a pénzt és szent a béke. Mit mondjak? Meg vagyok elégedve.

Zárásként: a nagy pakolásban találok vicces dolgokat itt-ott kartondobozokban eldugva, amik még Ravazdról, vagy a budapesti lakás(ok)ból származnak. Íme két gyöngyszem Ravazdról:

Potyondi Mihály: Ne kérd vissza a szőnyeget!

Kopott, rőt gatyádból foltot vág anyád
Életlen baltával ne pucolj ablakot
Lobogó hajjal ne fuss a Nap után
Akkor se, ha vár reád Ica,
A gépsonka lábú lány.

A lényeg:
Csibék előtt legyen víz,
A gyerek üljön a napon (és)
Nyúlszőrből legyen a kalapom.

- Tegnap elaludtad a Kitchen Impossible végét, Mälzer gyözött megint. - Öööh... nemiiis! Honnan tudod? A hasadon volt a fejem, nem is láth...