Ingyenes téli gumi továbbképzés mindenkinek

Na kedveskéim, most kiokosítalak bennetetek. Eljött ugyanis a nap, mit várva vááártúúúnk amikor már nem lehetett tovább halogatni a téli gumi vásárlást. Gondoltam Andin keresztül majd egyszerűbb lesz, mert mégiscsak autó kereskedő, biztos tud valami tuti tippet, bár voltak félelmeim, mert nem jellemző rá, hogy túl sokat mérlegelne vásárlás előtt. Tudott is egy "nagyon jó" beszerzési forrást: 280 EUR-ért 4 gumit. Annak ellenére, hogy soha életemben nem vettem még se téli, se nyári gumit, egyértelmű volt, hogy ennyiért nem is fogok, megint nekem kell utána járnom, ha nem akarom anyagi csődbe kormányozni önmagamat. Találtam is, majdnem fele ennyiért, ráadásul vadi újakat, amiket ma meg is rendeltem, remélem a jövő héten házhoz is hozzák, mert éjszakánként gyanúsan bitangpusztulatosan hideg van már, nehogy megüssem a bokámat.

Bámulatos, hogy az ember mennyi szarságot meg tud tanulni kínjában. Soha semmi közöm nem volt semmilyen kerekekhez vagy gumikhoz, egy bicikligumit se lennék képes kicserélni - erre nem is vagyok büszke - így például nem volt egyértelmű, hogy a kerékméret, ami nekem csak egy halom szám és betű, logikus adatok alapján épül fel. (Mint ahogy az alvázszámok is, itt most egy pálinka mellett Pusira és Gyöngyvérre kell, hogy gondoljak és arra, hogy még mindig tudom, hogy a Mitsubishi L200-asok alvázszáma MMCJNKB40BD-vel vagy MMCJYKB40BD-vel kezdődik, attól függően, hogy kézi váltós, vagy automata a járgány. Ha álmomból keltenek, ez akkor is megy.) Vissza a kerékmérethez: jóvanna, honnan tudtam volna? Viszont: magamtól, egyedül jöttem rá, kínomban, valahol a 362. és 498. gumikereskedő weboldalának bogarászása és az idegösszeomlás között. Vegyük például Zsolti kerék adatait a jelenlegi nyári gumit tekintve: 195/60 R14 86H. Nekem ez eddig kínai volt. Aki nem tudja, annak most ha akarja, ha nem, elmondom, mire jöttem rá:
A 195 a kerék névleges szélessége mm-ben, a 60 a magasságot jelöli (itt van valami százalékos kavarc, amit még meg kell értenem), az R a radiál rövidítése, a 15 a felni mérete zollban megadva, a 86 a teherbírási jel (ez pontosan 530 kg-ot jelent Zsolti esetében), a H pedig a sebességi szimbólum. A sebességi szimbólum azt mutatja, hogy a gumik mekkora maximális sebességet bírnak elviselni. A régi nyári gumijaim H jelzése 210 km/h-t jelent, én ennél eggyel alacsonyabb fokozatú téli gumit vettem, ami T jelzéssel van ellátva, ami 190 km/h-t jelent. Zsolti bírja ugyan ezt a tempót, de ennyivel nem megyek, úgyhogy teljesen megfelel a 195/60 R14 86T-s téli gumi. 

Ezt szerettem volna mondani. Tudom, ezzel az ömlesztett információval ma újra nagy hasznára voltam a világnak.

- Tegnap elaludtad a Kitchen Impossible végét, Mälzer gyözött megint. - Öööh... nemiiis! Honnan tudod? A hasadon volt a fejem, nem is láth...